One of a series of posts about working at CBC Radio back in the day.

(Here’s some more).

212 -- Studio Floor

Me on studio floor of 212

I loved working in Studio 212.

Studio 212 was our dream studio. It was the Radio Drama Studio in the Toronto Broadcast Centre, the successor to Studio G on Jarvis Street. It was a one-of-a-kind facility, built for the express purpose of producing theatre-of-the-mind, painstakingly designed to provide creative teams the ability to replicate acoustic environments with maximum flexibility.

I spent most of my time in Studio 212’s control room sitting behind a Neve Capricorn recording console (later, a Euphonix System 5). Typically, a recording engineer and a sound effects engineer would sit behind the console looking out over the production floor. There was a credenza behind them, beneath which sat patch bays and outboard processing gear such as effects and reverb units. Directors, writers, and associate producers would sit behind the credenza during recording and mix sessions, ordering the engineers around.

Writers J. Michael Straczynski and Samm Barnes behind Studio 212 Control Room credenza

Writers J. Michael Straczynski and Samm Barnes behind credenza in Studio 212 Control Room

Behind the control room was an equipment room. It housed the brains of the recording console, and doubled as a shortcut from the east side of the building to the west for those of us in the know.
The control room of Studio 212 was a hub, surrounded by several other rooms which served as different acoustic spaces in which to record actors. In front of the control room was the main studio floor, the largest and arguably most impressive space. The studio floor was deep and wide and two stories high. There were different materials on the floor to approximate different walking surfaces, among them wood, marble, and concrete. Two staircases led to a balcony. The staircase on the right (looking out from the control room) had two different surfaces (a good idea in theory, but in practice there wasn’t much difference between them acoustically). The winding staircase on the left was made of metal, and was perfect for approximating the sounds of stairs on ships and in prisons.

Close your eyes. Can you hear the difference?

Close your eyes. Can you hear the difference? (photo courtesy of Moe Doiron/The Globe and Mail)

There were baffles on the studio floor that you could wheel around to create smaller acoustic spaces. Each baffle had two sides: a soft, sound absorbing surface, and a hard, reflective surface. Which side you used depended on what kind of acoustic environment you wished to replicate. A small closet? Place an actor and your microphone inside three baffles and allow the actor’s voice to reflect off the hard surfaces. A living room? Four or five baffles with soft surfaces underneath the balcony. A castle, church, or gymnasium? Use the entire space augmented by a couple of mics on the balcony and maybe a soupçon of electronic reverb (which I always called “schmoo”, as in, “a little schmoo on that will help,” because that’s what CBC recording engineer Doug Doctor calls it).

At the far end of the main studio floor was a combination kitchen/bathroom. It had a working stove, fridge, and bathtub. There were tons of dishes, pots, and pans in the cupboards. It’s said that they were originally going to put a working toilet in there but they were afraid that people would use it, and it wouldn’t get cleaned, and it would just get ugly. They were probably right. This space was relatively small and covered in ceramic tiles. It was perfect for recording kitchens and bathrooms (obviously) but served equally well for jail cells and locker rooms—any small, acoustically live environment.

Sometimes we'd make a mess in the kitchen

Sometimes we’d make a mess in the kitchen

To the immediate right of the control room was a room we called The Neutral Room because it sounded, well, neutral.

Behind the control room, to the left of the equipment room, lay a room we called The Office. I’ll leave it to the discerning reader to determine what sorts of scenes we recorded in there.

To the right of the main studio floor was a tiny closet of a room with a sliding glass door. We called this the Acoustic Chamber. It became the default room for recording actors who were supposed to be in cars. Once I rented a car with a big trunk to do a remote in Niagara-on-the-lake. An associate producer came with me. On the way back, as we were talking, it occurred to me that our voices sounded exactly like actors recorded in the Acoustic Chamber. So it certainly worked as a double for at least one make of car. Sadly, I can’t remember what kind of car that was.

Or sometimes we'd record car scenes this way

Or sometimes we’d record car scenes this way. Recording Engineer Wayne Richards with Gordon Pinsent and a fellow actor (photo courtesy of Moe Doiron/The Globe and Mail)

Left of the main studio floor, through an acoustically reinforced door, was a long hallway that ended in a small chamber. Every surface in this space except for the floor was covered with Sonex Acoustical Foam, a sound absorbing material. The idea was that if you spoke in this room, your voice would not reflect off any surfaces. It would sound the way your voice would sound outside in the real world, theoretically. If you shouted down the hallway, which was something like thirty feet long, you would sound as though you were shouting across a large pond or a football field. If you spoke in the chamber at the end of the hall, you might sound the way you would on the beach. We called this room the Dead Room. Matt Willcott, one of our sound effects engineers, told me that he wanted to write an autobiography called “Live Effects in a Dead Room.” He’s long since retired and should have it mostly written by now.

Cynthia Dale in the Dead Room, as seen from a monitor in the Control Room

Cynthia Dale in the Dead Room, as seen from a monitor in the control room. There’s a hole in the wall beside the monitor because one day the other monitor fell out.

The floor of the corridor in the Dead Room consisted of shallow boxes. If you lifted the covers off these boxes, you would find several different types of surfaces: small rocks, pebbles, sand. Not often, but every now and then, we would have actors or our sound effects engineers walk on these surfaces to simulate walking on different surfaces. Rather less sophisticated, but no less effective, we also kept a medium-sized cardboard box in the Dead Room. It was filled with old quarter inch audio tape that had been liberated from its reels. When actors walked on this old audiotape, it sounded like they were walking on dead leaves.

SFX beneath floor in Dead Room (photo courtesy of Moe Doiron/The Globe and Mail)

SFX beneath floor in Dead Room (photo courtesy of Moe Doiron/The Globe and Mail)

All our outdoor scenes (well, the ones not actually recorded outdoors) were recorded in the Dead Room. Properly done it worked pretty well, especially after you added outdoor ambiances to the voice tracks such as wind or rain or automobiles or ocean surf. If you tried to fake it by recording outdoor scenes in one of the other spaces, spaces meant for interior recording, listeners might not realize what you had done, but psycho-acoustically they would register that something wasn’t quite right.

You had to be careful though. Not every spot in the Dead Room worked well. If you placed your microphone too close to a wall, even with Sonex Acoustic Foam lining the walls, the actors’ voices would reflect back and sound boxy. So they might sound like they were at the beach, but inside a wooden box.

Leaves the old fashioned way (Photo courtesy Moe Doiron/The Globe and Mail)

Leaves the old fashioned way (Photo courtesy Moe Doiron/The Globe and Mail)

Of course, outside in the real world there are many opportunities for sound to reflect off various surfaces. Often when I was recording outside on location I would find myself up against a brick wall or a wooden house or some other place that flavoured my recordings with odd reflections and other unique characteristics. So although the Dead Room provided an excellent approximation of outdoor environments, and allowed engineers a lot more control than might have been possible recording outdoors, nothing beat actually recording outdoors. Also, actors sometimes found it hard to be cooped up in the Dead Room for too long—you could start to feel a bit peculiar in there after a while. Which could be why one day shortly after the Dead Room was built, one actor carved her initials in the acoustic foam. It was never repaired, and she was never invited back.

It could be said that studio 212 was ever-so-slightly over-engineered. I’ve already mentioned the staircase with the two surfaces that weren’t that much different from one another acoustically. If you really wanted to get fancy, you could place your microphone underneath an array of baffles permanently affixed to the ceiling (called “The Cloud”.) You could flip those baffles to either hard or soft surfaces using a long pole that we kept attached to a nearby wall. When I first started working in 212, I would dutifully flip the ceiling baffles depending on my acoustic requirements, but it didn’t take long for me to realize that it didn’t have much of an impact. Rarely was an actor’s mouth directed toward the heavens. Some of the floor surfaces were equally ineffective. They differed from one another so subtly that you couldn’t hear any difference between them, especially with actors wearing sneakers. We rarely used footsteps anyway—start putting footsteps in your radio plays and the next thing you know it’ll be all about the footsteps; you’ll drive yourself nuts. Just put them in where you absolutely need to.

But far be it from me to nitpick about such a unique studio. I shall not look upon its like again.